Beats & Bites: “Cadeautje aan het dorp”

Jazz Culinair heeft een metamorfose ondergaan en heet vanaf nu ‘Beats & Bites Voorschoten’. Bestuursleden van de stichting, Sandra de Jong en Paul Bruijnzeels en lid van het organisatie team Marlon Pricken leggen uit: “Door de naamswijziging sluit ons bredere muziekprogramma beter aan op de naam.”

Door Miranda Slootweg
Foto: Pottovski Photography

Naast jazz worden er nu ook andere genres muziek gespeeld, zoals soul en funk, iets wat we eigenlijk twee jaar geleden al ingezet hebben. Zes foodtrucks en de deelnemende horeca op de Voorstraat verzorgen de bites. “Deze foodtrucks hebben we via een pagina waar allerlei foodtrucks op staan gevonden. Maar ook een inwoner uit ons eigen dorp met een Carribean foodtruck heeft zichzelf spontaan aangemeld. Uiteraard is er gelet op een divers aanbod.”

De voorbereidingen zijn gestart in oktober en daar komt meer bij kijken dan je denkt. “We zijn heel blij met de samenwerking met de gemeente, het uitvoerend bedrijf en de marktkooplui! Vergunningen moeten geregeld worden, de markt stopt op vrijdag om 15.00 uur, zodat wij kunnen opbouwen en het veiligheidsplan moet aangepast worden. Foodtrucks moeten bijvoorbeeld minimaal vijf meter bij de huizen vandaan staan in verband met het gebruik van gas.”

Paul Bruijnzeels, Sandra de Jong, Sander Piket en Marlon Pricken

Het is te merken dat er een ervaren team zit. “We hebben veel ervaring door het organiseren van Jazz Culinair en Sandra (Sandra4events) leidt alles in goede banen.” Marlon is de nieuwste aanwinst in de organisatie: “Ik woon nu twee jaar in Voorschoten en ben op deze manier meer betrokken bij het dorp. Ook leer ik mensen kennen, de ondernemers doen veel hier.” Paul legt uit dat het hele proces een feestje is: “De weg ernaartoe is net zo leuk, er gebeuren onverwachtse dingen en het is bijzonder dat wij horecabedrijven goed samenwerken. We beseffen dat we samen verder kunnen komen.”

Het belooft een gezellig weekend te worden, weer of geen weer. “Voorheen was het meer een zitfeest, nu is het actiever en meer staan. Op de zondag is het Vaderdag, maar tegen 15.00 uur is het ontbijt wel gezakt!” Op het Beats & Bites festival komen ook grote namen optreden: zo staat op zaterdag Disco Delight met Marlayne Suhapala en Carolina Dijkhuizen op het programma. Op zondag treden Wouter Kiers en Booster (grotendeels bestaand uit Voorschotenaren) op. Laatstgenoemde houdt een benefit voor ‘The Knight Riders’, een groep Voorschotense fietsers die geld inzamelt voor het Ronald McDonald Huis.

Ook op het gebied van bites is aan iedereen gedacht: “Churros (glutenvrij), vegan, bio-friet, de hedendaagse trends zijn aanwezig. Het aanbod is afgestemd met de deelnemende horecabedrijven, zodat we niet met elkaar concurreren.”

“Het evenement is geslaagd als het gezellig druk is, zich geen problemen voordoen en bezoekers vragen of het volgend jaar weer wordt georganiseerd. Het moet een aanvulling zijn op de andere evenementen, het is ons cadeautje aan het dorp. Als het een succes is, kunnen we meer trucks vragen. De Voorstraat is natuurlijk een unieke plek, we hebben zelfs al aanvragen voor volgend jaar!”

Beats & Bites is van 14 – 16 juni op de Voorstraat, de toegang is gratis. Kijk voor tijden, Foodtrucks en welke horecabedrijven meedoen op beatsandbitesvoorschoten.nl.

Bron: Voorschotense Krant, week 21 – 23 mei 2019